BRANCHES

Innovatie is een breed begrip. Om u een idee te geven van het soort project

waar het Nederlands Innovatiefonds in investeert beschrijven we hier een

aantal markten waar wij kansen zien voor groei en een goed rendement.

NIEUWSBRIEF

Registreer voor onze nieuwsbrief met de laatste updates en nieuws.

BRANCHES

Ontwikkelingen in de technologie zijn niet los te zien van maatschappelijke ontwikkelingen. Innovatie is essentieel voor het aanpakken van de vraagstukken die de komende decennia opgelost moeten worden. Veel van deze vraagstukken zijn niet alleen maatschappelijk relevant, maar bieden ook kansen aan investeerders. We noemen hier een aantal voorbeelden.

 

Nieuwe ideeën die markten veroveren

In het begin van de twintigste eeuw bedacht Henry Ford dat het mogelijk moest zijn om een auto te produceren die voor de gewone man betaalbaar was. Om dat voor elkaar te krijgen bedacht hij een innovatie die aan de basis stond van de industriële productie zoals we die nu kennen: de bewegende assemblagelijn. Doordat Ford had geïnvesteerd in iets wat tot dan toe nog niet bestond maakte hij zijn bedrijf tot marktleider en behield die positie zo’n 40 jaar. Een recenter voorbeeld is de iPhone van Apple. Niet tevreden met het alleen maar verbeteren van producten die al bestonden, zoals de personal computer en de draagbare muziekspeler, nam Steve Jobs een groot risico en creëerde een telefoon waar de gebruiker zelf apps op kon installeren. Daarvan zijn er inmiddels meer dan 700 miljoen verkocht. Hoewel Apple inmiddels als marktleider in smartphones is ingehaald door Samsung, is het door zijn succesvolle innovatiestrategie nog steeds het meest waardevolle bedrijf ter wereld.

 

Alles digitaal

De digitalisering heeft inmiddels overal een hoge vlucht genomen. De verwachting is echter dat deze ontwikkeling zich zal voortzetten en dat er steeds meer toepassingen zullen komen van digitale technologie op alle gebieden, zowel in de consumentenmarkt als in dienstverlening en industrie. Er zal door alle data en devices steeds meer behoefte komen aan producten die ons digitale leven, als privépersoon of als professional, makkelijker maken. Daarbij denken we aan nieuwe devices en nieuwe manieren om data op te slaan en veilig, nuttig en efficiënt te gebruiken, maar ook aan technieken en toepassingen die het gebruik van onze devices makkelijker, veiliger en comfortabeler maken.

 

De opwarming van de aarde

Door de uitstoot van koolstofdioxide en andere broeikasgassen warmt de aarde op. Dat dit in de toekomst tot grote problemen gaat leiden staat inmiddels wel vast. Of we erin gaan slagen om dit te voorkomen hangt voor een groot deel af van ons vermogen om snel genoeg te innoveren. Op dit moment zijn nog heel veel processen – denk aan transport, productie en verwarming – afhankelijk van vervuilende fossiele brandstoffen. Een golf van innovaties probeert deze afhankelijkheid te verminderen. Het fenomeen ‘groen’ is inmiddels ook een belangrijke factor bij de marketing van allerlei producten. Dit draagt eraan bij dat innovaties die energiebesparingen opleveren, alternatieve energiebronnen aanboren of op een andere manier bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen vaak kansrijke investeringen en goede rendementen opleveren.

 

Internet of Things

In de eerste fase van de digitalisering van ons dagelijks leven werden onze apparaten, van de computer tot de televisie, op het internet aangesloten. Nu is de ontwikkeling dat ook andere apparaten, die voorheen helemaal geen digitale componenten hadden, worden aangesloten op netwerken en met elkaar communiceren. Dat noemen we het Internet of Things. Velen maken nu al gebruik van de mogelijkheden hiervan. Voor in huis zijn er online bedieningen voor bijvoorbeeld verwarming, verlichting en alarmsystemen. Bedrijven gebruiken het Internet of Things om efficiënter te kunnen werken. Zij leggen netwerken aan van sensoren die autonoom communiceren en zo zonder tussenkomst van mensen voorraden beheren en onderhoud plannen. De mogelijkheden van het Internet of Things zijn echter nog maar voor een heel klein deel aangeboord. Wij verwachten de komende jaren veel groei in deze technologieën en dus ook een groot aantal innovaties met goede winstvooruitzichten.

 

Vergrijzing

Een andere uitdaging waar vooral Nederland mee te maken heeft is de vergrijzing. De gemiddelde leeftijd van de Nederlander blijft stijgen en steeds minder jongeren dragen de zorg voor steeds meer ouderen. We leven niet alleen langer, we zijn ook langer gezond en wonen langer zelfstandig. Dit alles stelt steeds hogere eisen aan de kwaliteit en de kosten van zorg. Er is daardoor vraag naar steeds geavanceerdere medische behandelingen die de efficiëntie van de zorg vergroten en die patiënten sneller helpen. Innovaties in deze markt bieden dus goede kansen voor investeerders.

 

Nederland kennisland

Hoe kan het dat een klein land als Nederland op zo veel gebieden succesvol innoveert? Nederland is een echt kennisland. Een hoog opgeleide bevolking en een hoge concentratie hightech bedrijven rondom technische universiteiten in Eindhoven, Delft en Twente maken van Nederland een hotspot op het gebied van nieuwe technologie. Daarnaast zorgt de Nederlandse mentaliteit van pragmatisme, doelgerichtheid en nuchterheid dat ideeën ook echt gerealiseerd worden. Nederland is dus niet alleen een kennisland, maar ook een ondernemersland. Die combinatie zorgt er enerzijds voor dat wij als Nederlanders wereldwijd een bijdrage kunnen leveren aan het aangaan van maatschappelijke uitdagingen. Anderzijds maakt het de Nederlandse technologie erg aantrekkelijk voor investeerders.

branche

NanoFixit is als schermbeveiliging te gebruiken voor elk type telefoon of tablet en heeft een all-in werking: bescherming tegen krassen, straling en bacteriën en een perfecte fitting bij 3D touch screens. NanoFixit versterkt het scherm middels nanotechnologie. De bestandsdelen van het product stoten daarnaast iedere vloeistof af. Deze water- en vuilafstotende eigenschap zorgt ervoor dat schermen gemakkelijk schoon te maken zijn. De nanotechnologie, waaruit Nanofixit tot stand is gekomen, bevat titanium deeltjes met antibacteriële eigenschappen. Zo ontstaat er een coating die bescherming biedt tegen bacteriën van alledaags gebruik.


Lees meer

LAATSTE NIEUWS

Lenovo werkt met LG Display aan opvouwbare tablet

Lenovo zou aan een 13-inchtablet met een opvouwbaar scherm werken. Het scherm...


LEES MEER

Apple technici vinden koolstofvrije methode voor smelten van aluminium

Aluminium is al meer dan een eeuw beschikbaar, en heeft in die tijd op st...


LEES MEER

Nieuwsbericht Nederlands Innovatiefonds Bond I

Geachte relatie, Bijgaand sturen wij u namens het Nederlands Innovatiefonds...


LEES MEER